СТАРА СТАБЛА УСТУПАЈУ МЕСТО НОВИМ САДНИЦАМА
19.03.2010

У оквиру Програма активности уређења међублоковског зеленила и решавања захтева грађана у насељима Градске општине Палилула у току је активност санитарне сече сувих или оболелих стабала, трулих при корену, која су склона паду и угрожавају безбедност грађана. У Управи општине се интезивно ради на изради пројеката и припреми терена за пролећну садњу нових стабала. Aкцијом „одреживог развоја“ oбележен и Светски дан шума у општини Палилула.Ове недеље активност на уређењу дрвореда се одвијала у Старој железничкој колонији у улици Расадник. У сарадњи са ЈКП „Горица“, које је стручно али и технички опремљено предузеће за ове послове, уклоњено је осам трулих стабала топола, ораха и храста. Поводом обележавања Светског дана шума (21.март) о резултатима уређења међублоковског зеленила и озелењавања Палилуле у прошлој години и плановима за 2010. годину, и веома успешној сарадњи Општине и ЈКП «Горица», говорили су представници руководства Градске општине Палилула, Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић, члан Већа Општине, Славољуб Савић, помоћник начелника Управе и директор ЈКП «Горица» Бранимир Јездимировић.

Градска општина Палилула је учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је прошле године иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије као и светских еколошких кампања  „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“ које се остварују у сарадњи са ЕКОполис мрежом. Циљ наших активности је повећање зелених и парковских површина у Градској општини Палилула и Граду Нишу- наглашава проф.др Игор Новаковић, председник Општине. Наше активности у 2010, осим повећања и формирања зелених парковских површина и уређења међублоковског зеленила у Општини (Спомен парк „Бубањ“, Делијски вис, Старо гробље „Горица“, Кула, Ботаничка башта) предвиђа наставак садње дрвенастих биљака у централним насељима Општине као и формирање дрвореда поред јавних саобраћајница. Поред садње и чишћења простора, у нишкој градској општини Палилула остварују се и еколошко-образовни програми у сарадњи са невладиним организацијама (ЕКОполис, Савез извиђача, спортски клубови), волонтерима и образовним установама (основне школе, факултети, Гимназија „Светозар Марковић“, вртићи за децу) које учествују у активностима. Оваквим акцијама, Градска општина Палилула као сертификована организација локалне самоупреве (ИСО 9001:2008) жели да се приближи стандардима ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у градовима.

Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) је 1971. године прогласила 21. март за Светски дан шума, сматрајући да ће на тај начин допринети повећању свести и уверења најшире светске јавности о значају и улози шума за човека. Очување шума од изузетне је важности и дирекно утиче на смањење загађености. Пошумљавање већих површина од посебног је значаја у урбаним областима, где је загађеност највећа. Познато је да шумска вегетација позитивно утиче на климу, земљиште, као и на ублажавање дејства издувних гасова. На основу спроведених истраживањима у последњих тридесет година, број зелених површина у градовима Србије смањен је за петину, што је довело до штетних последица по животну средину.

Градска општина Палилула осмислила је пројекат рашћишћавање терена и садњу дрвореда у улици „Душана Поповића“ поред пруге. Ангажован је стручни тим  радника ЈКП „Горица“ Ниш који је у овој еколошкој акцији, усмерен на чишћењу растиња и корова, копању садних јама и уклањању дивљих депонија.  На овом потезу је засађено 160 стабала брезе. У оквиру пројекта „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“, који Градска општина Палилула реализује уз техничку подршку ЈКП „Горица“ и националне кампање „Зелени градови Србије“, „Милијарду стабала за планету земљу“- „Зелене стазе Европе“-„Стоп климатским променама“, које промовише ЕКОполис, организовали смо садњу 500 стабала брезе, црног бора, јавора, смрче. Веома је битно да се уз помоћ оваквих акција и пројеката, али и континуиране едукације деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест и на прави начин вреднују могућности које нам природа нуди- подсећају представници руководства Општине. У том циљу Општина Палилула је постала и члан „Зелене мреже Града Ниша“ и председавајући регионалне eko мреже „Clean up the World“. Уз помоћ стручњака ЈКП „Горица“ и ЈКП “Медиана“ и њихових комуналних служби, које ће организовати садњу и расчишћавање простора, покушаћемо и ове године да унапредимо стање у овој области.